Οδός Σχολείου

Οδός Σχολείου

Οδός Σχολείου

Απόσπασμα από την ιστοσελίδα του Γεννάδειου Λυκείου (http://1lyk-peir-gennad.att.sch.gr/index.php/el/to-sxoleio/istoria-tou-sxoleiou/neoteri-istoria):

«Το 1ο Πειραματικό Λύκειο της Αθήνας, το «Γεννάδειο«, γεννήθηκε το 1829.

Είναι το πρωτότοκο σχολικό παιδί της ελεύθερης Ελλάδας και ως πρωτότοκο ανέλαβε, φαίνεται, να αποκαταστήσει, με σπίτια και περιουσίες όλα τα αδέλφια του χωρίς ποτέ να καταφέρει το ίδιο να στεριώσει ένα κεραμίδι πάνω απ΄ το κεφάλι του.

Η ιστορία του το τίμησε και το τιμά μέχρι σήμερα.

Χρονολόγιο των μετακομίσεων του 1ου Πειραματικού Αθηνών:

1830 στο Εϋνάρδειο, στην Αίγινα
1834/35- 1837 στην Οικία Κλεάνθους (Παλιό Πανεπιστήμιο), στην Πλάκα
1837 στην Οικία Μποτσάρη, Καπνικαρέας & Μητροπόλεως
Αργότερα στο Βαρβάκειο Λύκειο, Αθηνάς, Αρμοδίου, Σωκράτους & Αριστογείτονος
Αργότερα στην οδό Κορνάρου & Ερμού
γύρω στο 1900 στην οδό Αδριανού 114
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στο Βαρβάκειο Λύκειο, Κορνάρου & Ερμού & στον Ναό της Μητρόπολης
1932 – 1964 στην οδό Σχολείου & Επιχάρμου, στην Πλάκα
1964 – 1998 στην οδό Ηπίτου
1975 αγορά οικοπέδου στην Πλάκα, μελέτη
1998 – 7.9.99 στην Αδριανού 114

Το 1975 ο Ο.Σ.Κ., προσπαθώντας να λύσει το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου, απαλλοτρίωσε οικόπεδο στην Πλάκα, περικλειόμενο από τις οδούς Σχολείου, Επιχάρμου, Τριπόδων και Φλέσσα. Ακολούθησε δικαστικός αγώνας εξώσεων των νομίμων ή και παρανόμων χρηστών των κτισμάτων του τετραγώνου (παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, ταβέρνα «Τσεκούρα» κτλ.), που τελείωσε το Φεβρουάριο του 1988.

Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης από τον Ο.Σ.Κ για την ανέγερση του νέου σχολείου, η οποία κρίνεται ως εξαιρετική, σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, δεν διαφέρει από το χρώμα του οικισμού και εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου, αξιοποιώντας και διαμορφώνοντας εσωτερικά τα διατηρούμενα κτίσματα. Όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να συμφωνήσει και παραπέμπει το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για τη διατήρηση ή μη ενός ετοιμόρροπου κτίσματος.

Το θέμα παραπέμπεται σε επιτροπή εκπροσώπων συναρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορία προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Εφορία Βυζαντινών Μνημείων, Εφορία νεωτέρων Μνημείων, κτλ. ), που συνεδριάζει στις 31.1.1998. Μετά από την εισήγηση της παραπάνω επιτροπής, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συνεδριάζει ξανά στις 19.3.98 και αποφασίζει να κατεδαφιστούν, με παράλληλη ανασκαφή, τα υπόλοιπα κτίσματα του οικοπέδου εκτός από το παλιό κεραμοποιείο, που διατηρείται έτσι κι αλλιώς στη μελέτη του ΟΣΚ, και το αμφιλεγόμενο «νεοκλασικό».

Αφού βγήκε η άδεια κατεδάφισης από τον ΟΣΚ και έγινε η δημοπράτηση της εργασίας, ο εργολάβος αντελήφθη ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, και, κατ΄ επέκταση, στη άδεια, το αυθαίρετο από σίδερο και τζάμι κτίσμα της πρώην ταβέρνας Τσεκούρα. Έτσι η απόφαση ξαναγύρισε στο ΥΠ.ΠΟ να διορθωθεί και παραμένει ακόμα εκεί.»

Επιπλέον το Γεννάδειο Σχολείο κατέχει υλικό το οποίο «αποτελείται από 146 βιβλία / τετράδια και αρκετά λυτά φύλλα και παρουσιάζει αξιόλογη πληρότητα τόσο σε συγχρονικό όσο και σε διαχρονικό επίπεδο. Πρόκειται επομένως για ένα πλήρες σχολικό αρχείο, το οποίο μπορεί να αναδειχτεί σε πολύτιμη ιστορική πηγή ικανή να φωτίσει πτυχές από την εκπαιδευτική ιστορία της πρωτεύουσας και, κατ’ επέκταση, ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.»

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Εσωτερικό κτίσματος

Στο εσωτερικό του κτηρίου είναι εμφανής η εγκατάλειψη. Καρότσια σούπερ-μάρκετ, τραπεζομάντηλα στα παράθυρα, και διάφορα αντικείμενα όπως κουβέρτες και χαρτόκουτα μαρτυρούν ότι το παλίο κτίσμα αποτελεί πια τόπο προσωρινής «διαμονής» αστέγων.

Είσοδος

Είσοδος

Εξωτερικό

Εξωτερικό

Το παρατημένο γείπεδο μπάσκετ

Το παρατημένο γείπεδο μπάσκετ

DSC_0105Έχω επικοινωνήσει με το σχολείο και περιμένω περεταίρω πληροφορίες σχετικά με το κτήριο της Οδού Σχολείου αλλά και την άποψη τους για την ανακαίνιση του και τη μεταφορά του σχολικού αρχείου εκεί.

One response to “Οδός Σχολείου

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου Ζέτη και κατάφερες να μας το παρουσιάσεις περιληπτικά κρατώντας μόνο τις πληροφορίες που εσύ θεωρείς σχετικές με την ιστορία σου! Αυτό ακριβώς ζητάμε εδώ. Είσαι πολύ κοντά στο να ορίσεις ποιο πρόβλημα σε ενδιαφέρει. Σε ενδιαφέρει το κτίριο σαν κτίριο, η επικοινωνία της ιστορίας στους κατοίκους και περαστικούς, το σχολικό υλικό που διατηρείται εκεί, το γεγονός ότι το σχολείο άλλαζε βάση; Υπάρχουν πολλές πτυχές που μπορείς να διαλέξεις να συγκεντρωθείς και να συνεχίσεις την έρευνά σου πιο εξειδικευμένα.

    Σε αυτό θα σε βοηθήσει αν ξεκινήσεις να σχεδιάζεις την αφίσα 50×70, όπου από την μια όψη σας έχει ζητηθεί να παρουσιάσετε την έρευνά σας που καταλήγει σε ένα πρόβλημα. Προσπάθησε λοιπόν με τα εργαλεία που έχει ένας σχεδιαστής να μας πεις την ίδια ιστορία με σαφήνεια και κρατώντας το ενδιαφέρον μας. Αυτό το μέσο αφήγησης λέγεται visual essay και χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης όπως ακριβώς το κείμενο και οι φωτογραφίες που έχεις ήδη παραθέσει, δίνοντας όμως μεγαλύτερη έμφαση στις εικόνες. Ως γραφίστρια λοιπόν πώς θα μας πεις την ίδια ιστορία με εικόνες, χάρτες, infographics, κλπ και φυσικά και κάποιο συνοδευτικό κέιμενο. Θέλουμε να δούμε την επιχειρηματολογία σου με οπτικά μέσα, για να μας πείσεις γιατί διάλεξες αυτόν τον προορισμό και γιατί είναι ενδιαφέρον να ασχοληθείς με το πρόβλημα που θα ορίσεις. Μην ψάχνεις καμιά τρελή απάντηση σε αυτό, προφανώς για να ασχοληθείς τόσο με αυτό ήδη την έχεις μέσα σου. 😉

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s