ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ

Το περιβαλλοντικό πάρκο Σχιστού, βρίσκεται στην περιαστική περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Περάματος και έχει συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από την Λεωφόρο Σχιστού Σκαραμαγκά, στο ύψος του του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, καθώς και μέσω χωματόδρομου από τον συνοικισμό Καριώτικα Περάματος.

Το πάρκο έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα όταν έγινε η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής του Σχιστού που λειτουργούσε στην περιοχή τη δεκαετία του 1980 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το έργο, το οποίο είχε ανακοινωθεί από το 1994 περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση του ανάγλυφου της πρώην χωματερής και την ανάκτηση των μορφολογικών και φυτολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, την φύτευση 30.000 δέντρων και θάμνων, την συλλογή και επεξεργασία του παραγόμενου βιοαερίου, την δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση του βιοαερίου, την συλλογή και επεξεργασία με φυτοκαθαρισμό των στραγγισμάτων και την κατασκευή ενός κτιρίου Διοίκησης, ενός φυλακίου και δύο μεγάλων αναψυκτηρίων, 13 εξοπλισμένων χώρων αναψυχής, 5 λιμνών, δρόμων, πεζόδρομων και μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάθμευσης. Το πάρκο το οποίο στοιχισε συνολικά 5 δις. δραχμές  εγκαινιάστηκε το 1998 από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και παραδόθηκε στην κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Πειραιά.

SXISTO1 SXISTO2

Για τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν το περιβαλλοντικό πάρκο δεν είχε το παραμικρό ίχνος ανάπτυξης με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί μια μοναδική περίπτωση εγκατάλειψης μιας περιοχής. Το ερειπωμένο από βλάστηση τοπίο συνθέτουν διαλυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και σαπισμένες ξύλινες κατασκευές. Πλανόδιοι έχουν αφαιρέσει μεταλλικά  εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστούς φωτισμού ακόμη και σωληνώσεων εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου.  Ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοίχησε 5 δις. δραχμές και θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, σήμερα αποτελεί πάρκο «φάντασμα».

parko1parko16parko15parko14parko9parko8parko13parko12parko11parko10parko2parko3parko4parko6parko7parko5

2 responses to “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ

  1. Πρώτο σχόλιο, πολύ ωραίες φωτογραφίες. Δεν ξέρω αν τις τράβηξες εσύ αλλά όπως και να έχει είναι πολύ καλό υλικό για την αφίσα σου.

    Το θέμα σου είναι παρόμοιο με το θέμα των παιδιών στο πάρκο στο Γουδί, ειδικά με την προσέγγιση της Αγγελίνας (εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές). Μπορείτε να ανταλλάξετε θεωρίες και πηγές, γι’ αυτό βοηθάει που υπάρχουν όλα εδώ.

    Θα σου πω αυτό που είπαμε και με σχεδόν όλους την Τετάρτη. Έχεις ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο εκκίνησης και ιστορικές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Πού θέλεις όμως να επικεντρωθείς; Σε ποια πλευρά αυτής της ιστορίας; Σε αυτό θα σε βοηθήσει το να μαζέψεις παραπάνω και διαφορετικού είδους πληροφορίες για το μέρος αυτό, μέχρι να βρεις κάτι που θα σου εξάψει παραπάνω την περιέργεια.

    Ήδη δίνεις ένα παραπάνω βάρος στα αριθμητικά δεδομένα, οπότε ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος να διηγηθείς πιο γλαφυρά την ιστορία σου. Βάζοντας λοιπόν κι εσύ τις δικές σου πληροφορίες στην αφίσα για την Τρίτη, ίσως τα infographics να ήταν ένας τρόπος που θα σε βοηθούσε να δώσεις με εικόνες αυτό και άλλα κείμενα, δίπλα (ή και πάνω) στις τόσο δυνατές φωτογραφίες. Ψάξε να βρεις ένα δυνατό οπτικό narrative που θα μας απαντήσει στο γιατί διάλεξες αυτόν τον χώρο και γιατί κατέληξες στο «πρόβλημα» που θα ορίσεις.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s