ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

χάρτης

   Το Κτήμα Δρακόπουλου εκτείνεται σε δύο οικόπεδα που βρίσκονται επί της οδού Πατησίων στους αριθμούς 356 και 358. Είναι έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων και αποτε λεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην υπερκορεσμένη από τσιμέντο περιοχή των Πατησίων.

2013-06-02 13.22.31

Είναι ένα κομμάτι από την Αθήνα μιας άλλης εποχής, όταν τα Πατήσια ήταν ακόμη προάστιο και στην περιοχή υπήρχαν επαύλεις, κήποι και βιοτεχνίες. Η Βίλα Δρακόπουλου αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα εξοχικής κατοικίας, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια αποτελούν δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1880, αφού στέγασαν το πρώτο εργοστάσιο εριουργίας, στο οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 8ωρο, γεγονός που από μόνο του αρκεί για να το χαρακτηρίσει σημαντικό ιστορικό χώρο, ευρύτερης σημασίας.

2013-06-02 13.21.14
Μετά το θάνατο του Δρακόπουλου, το 1977, το κτήμα πέρασε στην κατοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) ως κληροδότημα. Το 1981, με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας και μετά από μεγάλους αγώνες των κατοίκων, πρωτοποριακούς για την εποχή τους, το Κτήμα Δρακόπουλου χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου με σκοπό να προστατευτεί από την οικοδόμηση. Ένα χρόνο αργότερα τα τρία από τα τέσσερα κτίρια (έπαυλη, βοηθητικό και γραφεία) του Κτήματος χαρακτηρίζονται διατηρητέα από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Το 1983 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει με τη σειρά του «έργο τέχνης» την έπαυλη Δρακόπουλου και «τόπο ιστορικής σπουδαιότητας» τον περιβάλλοντα την έπαυλη χώρο με όλα τα κτίσματα που βρίσκονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου που εξαιρέθηκε από το ΥΧΩΠ.

2013-06-02 13.13.56 2013-06-02 13.15.20 2013-06-02 13.16.502013-06-02 13.17.23  2013-06-02 13.17.49 2013-06-02 13.20.03   2013-06-02 13.25.12
Ο Ερυθρός Σταυρός πετυχαίνει τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων της εριουργίας το 1991 από την τότε αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2003, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο και αίρεται ο χαρακτηρισμός του χώρου του εργοστασίου ως χώρου πρασίνου. Το 2004 η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό παραχωρώντας επιπρόσθετα ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή στον Ερυθρό Σταυρό. Με την πάροδο των ετών η βίλα εγκαταλείπεται και σταδιακά λεηλατείται, απογυμνώνεται από όλα τα αρχιτεκτονικά της στολίδια. Την ίδια απαξίωση συναντούν και τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος.

Τον Νοέμβριο του 2007 ξεσπά φωτιά στη βίλα Δρακόπουλου, αφήνοντάς τη σχεδόν ετοιμόρροπη. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν κάνει απολύτως τίποτα για την προστασία των κτιρίων, διατηρητέων και μη. Αντίθετα, ζητά και πάλι την κατεδάφιση του εργοστασίου για να εκμεταλλευτεί το χώρο, επιδιώκοντας συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Το 2006 η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου καλείται να γνωμοδοτήσει. «Η ΕΠΑΕ δε συμφωνεί με την κατεδάφιση των κτισμάτων λόγω της ειδικής χρήσης τους (εργοστάσιο), του μεγέθους του κεντρικού κτιρίου και των μορφολογικών τους στοιχείων και λόγω της γειτνίασής τους με διατηρητέα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου». Τον Ιούλιο του 2009, αγνοώντας την ΕΠΑΕ, η σημερινή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου υπερψηφίζει «μνημόνιο συνεργασίας» με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το οποίο δίνει το πράσινο φως για την κατεδάφιση τον κτιρίων του εργοστασίου εντός του Κτήματος Δρακόπουλου και την έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου.

Στις 11 Αυγούστου 2009 εκδίδεται η άδεια κατεδάφισης για τα κτίρια της εριουργίας και τα ξημερώματα της επομένης, τρεις ημέρες πριν από το Δεκαπενταύγουστο, μπουλντόζες κατεδαφίζουν τα ιστορικά κτίρια. Η κατεδάφιση έγινε από τον Ερυθρό Σταυρό με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να κατασκευαστεί πολυώροφο κτίριο 9.000 τετραγωνικών μέτρων και υπόγειο πάρκιγκ.

Η οικοδόμηση πολυώροφου κτιρίου, στα 3 από τα 8 στρέμματα του Κτήματος Δρακόπουλου, αποτελεί πράξη απαράδεκτη που στρέφεται ενάντια στην ανάγκη για πράσινο, αλλά και στην ίδια τη μνήμη της πόλης.Πρόκειται για μια συμφωνία σε βάρος των Αθηναίων, καθώς καταργείται ένας κοινόχρηστος χώρος σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, κατεδαφίζεται το παλιό εργοστάσιο, κόβονται δέντρα πολλών ετών, επιβαρύνεται από κάθε άποψη η γειτονιά και οι επαγγελματίες, με νέους χώρους εμπορίου και γραφείων που θα εγκατασταθούν στο κτίριο.

Πηγή: http://epitropiktimadrakopoulou.blogspot.gr/

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s