ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

Το Πάρκο «Αντώνη Τρίτση» βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ίλιου ενώ γειτνιάζει προς τα ανατολικά με το Δήμο Αγ. Αναργύρων και προς τα βόρεια με το Δήμο Καματερού. Αποτελεί το μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων.

xartis_festival

parko-tr-26-10-10-008

TRITSI

parko-tritsh

Στο πάρκο υπάρχουν 6 τεχνητές λίμνες ενώ τα πιο κοινά δέντρα που συναντάμε στο δάσος του πάρκου είναι τα πεύκα τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος των λόφων. Το πάρκο προσφέρεται για περιπάτους, τρέξιμο, ποδήλατο και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στο χώρο του πάρκου λειτουργεί πλήρες οργανωμένο γυμναστήριο του δήμου Αγίων Αναργύρων. Υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με πάγκους για πικ νικ, παιδική χαρά αλλά και ιππικό κέντρο.   Στο πάρκο λειτουργούν επίσης καταστήματα βιολογικών προϊόντων, καφετέριες και εστιατόρια, τρία υπαίθρια θέατρα διαθέσιμα για εκδηλώσεις, το αθλητικό κέντρο του δήμου Ιλίου και δύο παρεκκλήσια που προσφέρονται για μυστήρια.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Το κτήμα του πάρκου έχει περάσει από διάφορες ιδιοκτησίες από το 1832 και το 1848 πωλήθηκε στην βασίλισσα Αμαλία η οποία αγοράζοντας τριγύρω κτήματα δημιουργεί το ενιαίο κτήμα 2.500 στρεμμάτων που αποτελεί τον «Πύργο Βασιλίσσης» . Το 1913 το κτήμα περνάει στην ιδιοκτησία της χήρας Σερπιέρη, η οποία δημιουργεί έναν οργανισμό με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΕ.» που έχει στην ευθύνη του το πάρκο. Το 1985 το ΥΠΕΧΩΔΕ μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες σχετικά με το πάρκο στον Οργανισμό Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιεί μελέτες για τη διαμόρφωση του πάρκου σε υπερτοπικό πόλο αναψυχής “οικολογικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κέντρο εκπαίδευσης”. Τα έργα διαμόρφωσης του πάρκου υλοποιούνται την δεκαετία του ’90 και ολοκληρώθηκαν το 2001 όπου το πάρκο πήρε την σημερινή του μορφή.

Σήμερα το πάρκο διοικείται από έναν ενιαίο φορέα αλλά οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Επειδή το πάρκο ανήκει στους τρεις δήμους παρουσιάζει εικόνες παραμέλησης και έχει αφεθεί χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, έχοντας χρέη. Παρ ‘όλα αυτά υπάρχουν ενέργειες πολιτών και οργανωμένο δίκτυο εθελοντών για την φροντίδα του πάρκου που οργανώνουν δράσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Περπατώντας στο πάρκο η μορφή εγκατάλειψης που μας τράβηξε την προσοχή είναι τα περιττώματα σκύλων. Είναι ένα πρακτικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους και επιλέξαμε να ασχοληθούμε με αυτό.

ΔΡΑΣΕΙΣ

-Αφίσες που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στο πάρκο και θα παρακινούν τον κόσμο να μαζεύει τα περιττώματα των σκύλων τους.

-Εικονίδια με σλόγκαν.

-Κουτιά με σακούλες, όπου οι ιδιοκτήτες σκύλων θα μπορούν να παίρνουν μια σακούλα για να μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων τους.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s