Ξαναδιαβαζουμε στη Γενναδειο

Η Οδός Σχολείου στην Πλάκα είναι ένας ήσυχος πεζόδρομος που ενώνει τις οδούς Φλέσσα και Επιχάρμου. Εκεί, ανάμεσα στα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά, βρίσκεται εγκαταλελειμμένο το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε την περίοδο 1932-1964 το πρώτο δημόσιο σχολείο της Ελλάδας, το Γεννάδειο.

Το 1975 και αφού το Γεννάδειο έχει μεταφερθεί στην οδό Ηπίτου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προσπαθώντας να λύσει το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου, απαλλοτρίωσε το οικόπεδο στην Πλάκα. Μαζί με το δικαστικό αγώνα για την έξωση νόμιμων και παράνομων χρηστών των κτισμάτων του τετραγώνου, ξεκίνησε και η εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση του νέου σχολείου, η οποία σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, δεν διαφέρει από το χρώμα του οικισμού και εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου.

Το νέο κτήριο δε χτίστηκε ποτέ. Το παλιό σχολείο παραμένει ερειπωμένο, μισογκρεμισμένο αποτελώντας τόπο προσωρινής “διαμονής” αστέγων.

blog_1

blog_2

blog_3

blog_4

Με το Γεννάδειο να στεγάζεται τώρα πια σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις και ένα τεράστιο αρχειακό υλικό να παραμένει στην αφάνεια, το κτίριο της Οδού Σχολείου αποτελεί μια εξαιρετική λύση στέγασης του Αρχείου και ανάδειξης της ιστορίας του πρώτου δημόσιου σχολείου της Ελλάδας και της προσωπικότητας από την οποία πήρε το όνομα του. Το Γεώργιο Γεννάδιο.

ZETIKARYDI-A2

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s